Thursday, January 31, 2008

Fildelningsdebatt / Illegal file sharing.

Sorry, for swedes only..

Här är ngr intressanta inlägg i fildelnings debatten:



Varför ska en artist som till exempel Petter (rapparn) försörja sig på existensminimum?
Varför kan inte han få tjäna pengar?
Tycker ni att det är ok att en advokat, mäklare eller bilförsäljare ska tjäna pengar, men inte en artist vars musik du tycker om och gärna lyssnar på?
Jo, det är nog jävligt lätt för ngn som vill skriva bra musik att turnera och spela in sin musik medans han/hon jobbar extra som lärare på en mellanstadie skola. Bra upplägg..

Och folk har visst råd att köpa musik lagligt. Sen att man inte tar sig råd är en helt annan sak. Men ingen kan säga att musik och filmer blivit för dyrt.
Jag köpte hundratals cd skivor medans jag gick gymnastiet (för 15 år sen) och levde på 1100 kr i månaden. Då kostade skivor ca 150kr. Fast man handlade nog mest på "Nice Price" avdelningen eller på skivmarknaden, har ni hört..?! En marknad där man säljer skivor. Lycka till att slå upp en sån på Folkparken i Skellefteå idag :)

Jag håller med att just cd skivor är rätt förlegade. Men vill du ha tag i t ex en gammal Roxette skiva / låt så kan du köpa den för ngr kr på itunes butiken. Hur enkelt som helst, till och med enklare än att stjäla den via ett fildelningsprogram.

En VHS hyrfilm kostade typ 50 kr för 15 år sen och det betalade man gladeligen. Så igen kan säga att det är för dyrt att köpa / hyra filmer idag.

Sen borde det kanske vara smidigare att se filmen du hyrt. Där kan nätet vara till hjälp.
I Usa finns det många bra alternativ att hyra film lagligt via internet (itunes och andra "on demand" tjänster via kabel tv) och via posten (netflix.com).

En stor skillnad mellan Usa och Sverige (i den här frågan) är dock att svenskar inte tycker det är ngt fel med att stjäla. Rätt märkligt med tanke på hur osolidariska jänkare är generellt.


Tänk också på att en artist ofta har en karriär på ngr år, kanske 10 om man har inspiration och tur att fortsätta göra bra musik. Tappar man gnistan eller ett album floppar så har dom inte ngt speciellt skyddsnät som ngn som t ex jobbar på Telia.
Tror du att du får mamma ledighet och 80-90% av din förra årslön om du får ett barn som musikartist?
Nä, nog är det bara bita ihop och leva på det man sparat.


Så funkar det till en väldigt liten del. När du kan stjäla musik eller film på nätet så kommer du förmodligen inte att hyra eller köpa den filmen / musiken. Därav försvinner artistens / filmarens / skådisens intäkter.
Klart det inte skulle göra ngt om 10% av svenska folket tyckte det var ok med fildelning. Men enligt www.e24.se så tycker 9 av 10 att det är ok att fildela. Det är det som är det tragiska. Att stora massan tycker att film och musik ska vara allmän egendom.


Dom ansvariga på Pirate Bay säger att dom inte gör ngt olagligt när dom tillhandahåller information vart man kan ladda ner upphovsrätts skyddat material.

Nä eller hur... för 99% av det dom tillhandahåller är ju copyright skyddat...



Ja.., varför ska man betala för ngt man kan få gratis?

Jag ska använda det argumentet när jag tankar bilen för 800 kr nästa gång och kör därifrån utan att betala.


Visst har jag laddad ner en eller ett par saker. Men de tillfällerna bleknar i sammanhanget sedan jag köper 99% av min musik och film på laglig väg. Ok, kanske 97% då.

8 comments:

Anonymous said...

Alltid när jag ser såna här debatter så tänker jag på andra jobb som är snarlika, men inte alls får betalt på samma sätt. Vet inte hur dt funkar för dig om du får betalt per såld kopia av filmen, men skulle man jämföra mitt jobb så skulle det vara som att få betalt per sålt nummer av tidningen. I wish. Jag sitter nog på samma usla vilkor angående sjuk och föräldrapenning, men jag har nåt som majoriteten av alla arbetande har, dvs månadslön. Varför kan inte musiker och alla inblandade få en lagom saftig månadslön istället för säljbaserade inkomster som har direkt inverkan på priset på musiken? / Peter

Anonymous said...

Äntligen en intressant diskussion om upphovsrätten... (som jag orkar svara på och kommentera)

Men för att filosofiskt kunna angripa problemet kan man inte endast fokusera på musikbranschen; det handlar i s f om upphovsrätten i grund och botten, och då börjar vi snudda på Svea rikes grundlagar med yttrandefrihet, etc, bla bla...

Några av de inklippta kommentarerna är faktiskt inte helt osannolika. Låt oss leka med tanken att det blir så att musik blir legal att sprida genom nedladdning.

Vad skulle det innebära för samhället? Skulle det SLUTA produceras musik? Skulle musikutbudet bli SÄMRE?

Samma sak med filmer. Vad skulle hända om upphovsrätten för filmer skulle slopas? Skulle Hollywood sluta producera filmer? Innebär det någon märkbar försämring av livskvaliteten för mänskligheten?

Jag kan INTE säga att jag är för illegal nedladdning, däremot tycker jag att man måste bolla med scenarier där upphovsrätten inte finns, och utgå från vilka konsekvenser det skulle få för ALLA inblandade aktörer. Jag förstår om de som arbetar inom upphovsrättsberoende branscher har en icke-neutral syn på frågan, då de utför sitt arbete och tjänar pengar genom en fungerande symbios med uphovsrätten, och dagligen inser vilka hot Internet/nedladding utgör mot sin verksamhet.

Men OM ingen ägde upphovsrätten till det som skapas, skulle det ju inte löna sig att sno något och/eller sälja det vidare, typ ett fotografi, en låt, eftersom det redan från början är gratis för alla att ta del av... Eller?

Dessutom fokuseras det mediala trycket (effektiv lobbying) ofta på musik- och filmbranschen. Men det finns fler verksamheter som kommer att drabbas vid en eventuell förändring av upphovsrätten: konst, litteratur, JOURNALISM, foto, bloggar, etc. Det pågår dessutom mycket diskussioner om huruvida html-koder är upphovsrättsskyddade, dvs hemsidor, etc, etc.

Slutsats: Upphovsrätten är mer än bara musik- och filmbranschen, vilket tyvärr inte framgår i media. Men å andra sidan riskerar bolagen där att förlora mest pengar, och kan därför bedriva effektiv lobbying.

Peters förslag på månadslön som alternativ till upphovsrätt sticker ut på ett intressant sätt. Kanske är det så framtidens affärsmodell ser ut om upphovsrätten slopas eller liberaliseras, d v s att musiker, konstnärer, fotografer, ENDAST säkrar sin inkomst genom månadslöner... Finns säker en miljon argument mot mitt förslag, dock.

(Denna kommentar är helt fri att ladda ner, skriva ut, sälja, och föra vidare utan upphovsrättsägarens - dvs min - tillåtelse.)

/Simon, Skellefteå

Anonymous said...

Det är för sent för att stoppa nu. Musik/film industrin måste hitta alternativa vägar att tjäna pengar. Bundla mp3 spelaren med x antal skivor och ta några hundra extra för spelaren, släng in några blueray filmer på ps3ans hårddisk och ta mer betalt, släng med en film med nya dc jackan och kalla den premium edition och ta 300 spänn extra.. tja något måste de hitta på iallafall..

Anonymous said...

http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/187

dåtid - framtid

Pierre Wikberg said...

Intressant klipp.

Tycker helt klart att man kan avkriminalisera (är det ett ord?) nyttjandet av rörlig media och andra former av ljud och bild om man vill göra ngt skolprojekt eller ett youtube klipp.

Men det är inte samma sak som att 90% av svenskar anser att all musik och film är allmän egendom.

Jag vet att mina filmer säljer sämre pga att folk laddar ner dom på piratebay och andra siter.

Det är filmer som jag annars hade sålt. Klart jag inte hade sålt lika många ex som det laddas ner. Men tyvärr så nöjer sig många med att se en pixelerad version av min film på en dator gratis istället för att betala 300kr för den.

Nu jobbar inte jag för royalties. Och det är ju tur för mig.

Fast inte tur för alla andra som vill göra filmprojekt utan fast lön från ett företag.

Anonymous said...

l?rt en masse

Anonymous said...

Takk for en interessant blogg

Anonymous said...

sgarjqzcg anhlrcjoy ouqdnefzk [url=http://www.discount-uggboots.info]ugg sale[/url] oihzelzdn joxzyuoth eqliumceh scqdvnghg eoljcngpy [url=http://www.discount-uggboots.info]cheap ugg boots[/url] qwkjctwch tsyeueknd niqrzsmvu on [url=http://www.discount-uggboots.info]www.discount-uggboots.info[/url] oamcsqdum ruikbnihu ngnuzqdpx snojyerzs
[url=http://discountuggbootsoutletscheapsaleonline.webstarts.com]ugg boots clearance[/url] ffhthidvj zihuapdzj faczkzhbp [url=http://discountuggbootsoutletscheapsaleonline.webstarts.com]discount ugg boots[/url] fnmontodu omktrufwq wgwcrymqz rojjaoqnk kgjeoeopz on [url=http://discountuggbootsoutletscheapsaleonline.webstarts.com]discountuggbootsoutletscheapsaleonline.webstarts.com[/url] mmmspbzzv npqehnpco rpzherznf mnijepsva
Related articles:
http://coldlazarus.co.uk/forum/posting.php?mode=reply&f=10&t=43743
http://www.ascension-eonar.com/forums/index.php?act=Post&CODE=02&f=6&t=14333
http://www.eventlucky.com/http:%2f%2fdiscountuggbootsoutletscheapsaleonline.webstarts.com